Barion Pixel

A Visszaélés Bejelentési Rendszer: Az Oktatás Kulcsfontosságú

Az üzleti világ folyamatos fejlődése során egyre hangsúlyosabbá válik a vállalkozások számára, hogy hatékonyan kezeljék a korrupciót, visszaéléseket és egyéb problémákat a munkahelyeken. A visszaélés bejelentési rendszer működtetése 2023 óta kötelező, első körben a nagy vállalatoknál vezették be, majd az 50 fő feletti vállalkozásoknak is be kellett vezetnie év végén a visszaélés bejelentési rendszert. A vállalatoknak elengedhetetlen az alkalmazottak megfelelő oktatása, hogy a bejelentéseket pontosan és hatékonyan tegyék meg.

Az Elvárások Tisztázása

Egyre több vállalatnál kerül bevezetésre a visszaélés bejelentési rendszer. Azonban az effajta rendszerek hatékony működése érdekében alapvető fontosságú, hogy az alkalmazottak pontosan értsék, mit jelent a „visszaélés” és mik azok a témakörök, amelyekről be lehet számolni.

Az elvárások tisztázása és az alkalmazottak megfelelő oktatása nélkül a bejelentési rendszerek gyakran feleslegesek maradnak vagy épp ellenkező hatást váltanak ki. Az alkalmazottaktól nem várható el, hogy mélyen átlássák a jogszabályokat, és ezért szükség van egy átfogó oktatási programra, amely lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan használják a rendszert.

Az Oktatás Fontossága

Az oktatási programnak nemcsak az alkalmazottak jogait és felelősségeit kell felölelnie, hanem egyértelmű iránymutatást is kell adnia arra vonatkozóan, hogy milyen esetekben és milyen típusú visszaéléseket lehet bejelenteni. Az egyszerűsített, köznyelven megfogalmazott oktatás kulcsfontosságú. Az oktatás hozzájárul ahhoz, hogy az alkalmazottak magabiztosan tegyék meg bejelentéseiket.

A Vállalkozás Érdeke

Egy jól felkészített alkalmazotti bázis nemcsak a normák betartását biztosítja, hanem a vállalkozás számára is előnyös. Az oktatott alkalmazottak kevesebb felesleges bejelentést tesznek, mivel pontosan tudják, melyek azok a témakörök, amelyek relevánsak, és bejelenthetőek a rendszerben. Ez nemcsak időt és erőforrásokat takarít meg, hanem a valóságos kihívásokra összpontosítva segíti elő a hatékonyabb vállalati működést.

Jelenethetőek az alábbi területekkel kapcsolatos visszaélések:

  • Közbeszerzéssel kapcsolatos visszaélések
  • Termék biztonsággal kapcsolatos jogsértések, visszaélések
  • Közlekedés biztonsággal kapcsolatos jogsértések, visszaélések
  • Környezetvédelemmel kapcsolatos visszaélések, jogsértések
  • Nukleári biztonság, sugárvédelemmel kapcsolatos jogsértések
  • Élelmiszer és Takarmány Biztonság, Állategészségügy – ezekkel kapcsolatos visszaélések, jogsértések
  • Közegészségügy és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogsértések, visszaélések
  • Csalás és korrupció
  • Állami támogatások, versenyjoggal kapcsolatos visszaélések, jogsértések
  • Magánélet és a személyes adatok védelme – ennek megsértése
  • Társasági adó fizetésével kapcsolatos jog megsértése

Záró gondolatok

A vállalkozások számára kulcsfontosságú, hogy ne csak a visszaélés bejelentési rendszert vezessék be, hanem gondoskodjanak arról is, hogy alkalmazottaikat megfelelően oktassák. Ez a megközelítés nem csak magabiztossá teszi a munkavállalókat, hanem a vállalkozás egészének érdekeit is szolgálja a hatékonyabb és relevánsabb visszaélésekre vonatkozó bejelentések révén. Az oktatás révén a vállalatok képesek lehetnek átlépni a passzív visszaélésekre irányuló hagyományos megközelítéseken.

Tudtad?

A Panaszközpont Prémium Plusz csomagja tartalmaz oktatást is, amely felkészíti a munkavállalókat arra, hogy milyen visszaéléseket jelenthetnek be.

Csomagjainkat itt megtalálod: https://panaszkozpont.hu/elofizetek/