Barion Pixel

Miért érdemes kiszervezni a visszaélés-bejelentő rendszert?

A visszaélések bejelentése egy Európai Unió által bevezetett, Magyarország által is átültetett jogszabály. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy első körben az EU alkotott egy Irányelvet, amelyet minden EU-s tagállamnak át kellett ültetnie. Magyarország is így tett.

A hatékony bejelentő rendszer kiépítése és fenntartása komoly kihívást jelenthet. Ezért egyre több szervezet dönt a bejelentő rendszer kiszervezése mellett.

A kiszervezés számos előnnyel jár:

1. Szakértői tudás:

A jogászok jártasak a jogi normák és szabályok ismeretében, így könnyebben meg tudják állapítani, hogy a bejelentésben szereplő cselekmények sértik-e a Visszaélés Bejelentésre szóló Magyar és Európai jogszabályban felsorolt Európai Uniós jogi normákat. Ezzel biztosítható a bejelentések szakszerű értékelése és a jogi következmények pontos meghatározása.

2. Pártatlanság:

A külső jogi szolgáltató független a szervezettől, így a bejelentések kivizsgálása pártatlanul és objektíven történhet. Ez bizalmat épít a bejelentők körében, és ösztönzi őket a visszaélések feltárására.

3. Időhatékonyság:

A kiszervezett bejelentő rendszer a szervezet számára időt és energiát takarít meg. A bejelentések fogadása, vizsgálata és a szükséges lépések megtétele a szolgáltató feladata, így a szervezet munkatársai a főbb tevékenységekre összpontosíthatnak. Arról nem is beszélve, hogy mekkora könnyebbség, ha a dokumentálást, a dokumentáció kialakítását, és az oktatást is leveszi valaki a vállunkról.

4. Költséghatékonyság:

A bejelentő rendszer belső üzemeltetése költséges lehet, míg a kiszervezés kiszámítható és átlátható költségekkel jár. A Panaszközpont díjszabása egy évre vonatkozik.

5. Anonimitás:

A kiszervezett bejelentő rendszer biztosítja a bejelentők anonimitását, ami ösztönzi őket a bizalmas bejelentésre. A szolgáltató adatvédelmi szabályzata garantálja a bejelentők adatainak védelmét.

6. Jogszabályi megfelelés:

A kiszervezett bejelentő rendszer segíthet a szervezetnek a jogszabályi megfelelésben. A szolgáltató naprakész információkkal rendelkezik a vonatkozó jogszabályokról, és biztosítja, hogy a bejelentő rendszer a jogi előírásoknak megfelelően működjön.

Összefoglalva:

A bejelentő rendszer kiszervezése számos előnnyel jár a szervezetek számára. A jogi szakértelem, a pártatlanság, az időhatékonyság, a költséghatékonyság, az anonimitás és a jogszabályi megfelelés mind olyan fontos szempontok, amelyek a kiszervezés mellett szólnak.

Ha Ön is hatékony és megbízható bejelentő rendszert szeretne kiépíteni a szervezetében, fontolja meg a kiszervezés lehetőségét!

Kérdés esetén forduljon hozzánk: iroda@panaszkozpont.hu